Drepturi si obligații

25 Aprilie 2018
Che ->
Accesări: 3648

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Da, știu, când auzim de obligații fugim toți isterizați. Nu suntem învățați să avem decât drepturi. Prost învățați. Nu săriți în capul meu, știu că sunt destui administratori de societăți printre noi care se dau cu capul de pereți din pricina angajaților care cer, dar nu oferă mai nimic în schimb. Ba mai mult, pretențiile acestora ajung până la cer. Cam așa și aici. În fine, nu dojenesc pe nimeni căci toți suntem în aceeași oală, însă mai nou e sărbătoare printre noi la eșecuri sau semi-eșecuri.

Bine, pornim de la situația de facto, aceea că echipa nu joacă frumos sau nu se exprimă cum am dori în teren. Corect. Am dori cu toții să vedem un mini-Liverpool în Gruia, dar cred că și domnii din teren ar dori să vadă măcar un mini-Y.N.W.A. în tribune. Corect?

Concluzia, fără să intrăm în detalii tehnice căci nu are sens, suntem o nație de antrenori, căutăm doar suporteri, în rest le avem pe toate, este că echipa nu se situează la nivelul dorit de noi, suporterii. Dar și invers este același lucru.

Da, știu, ai dreptul să spui ce gândești, ai dreptul să critici. Pe când și o autocritică? No’, să progresăm, nu de altceva.

Dreptul ăsta prost înțeles de a critica pe oricine, oricând, oricum nu este altceva decât o supapă de defulare a propriilor nemulțumiri. Critica este obligatorie pentru progres! Însă constructivă. Mă întreb, ce ar fi daca Dan Petrescu, de altfel singurul antrenor din istoria CFR Cluj înjurat și căruia i s-a cerut demisia încă de la primul meci, ne-ar lua pe toți la întrebări și ne-ar critica performanțele de specialiști în domeniile în care activăm? Ce ar fi dacă ne-ar spune că tot ce facem este de rahat? Păi el să își vadă de treaba lui, căci noi avem grija să ne vărsăm blidul în capul omului zi de zi.

În fine, nu îl apăr pe Dan Petrescu, personal prefer alt stil de fotbal, mult mai deschis și mai riscant, însă apăr rațiunea și bunul simț. Ah, să nu discutăm de cheltuirea banilor la club, că doar noi i-am dat acolo. Păi dacă dai bani pe bilet, ai drepturi, nu? Să te porți ca o maimuță, să înjuri jucătorii, antrenorii, fluturii de noapte și ambalajele de chipsuri pe care uiți să le aduni după meci de pe unde le-ai aruncat. Asta dacă nu stai bine-merci în fotoliu cu o bere în mână, „băi” antrenorule!

Depășind momentul, ai dreptul să înjuri, să spurci, să jignești, să areți cu degetul, să minți, să huidui, să te piși pe ea echipă că, no’, ai plătit (dacă ai plătit), biletul. Ai dreptul să fii ipocrit până în măduva oaselor. Ai dreptul să ataci pe toți cei care nu îți dau dreptate, doar pentru a distrage atenția de la tine. Ai drepturi! Demisia!

Calmează-te, nu-ți pune nimeni pumnul în gură. Poți spune ce dorești. Ne poți arăta tuturor cine ești.

Una peste alta, ai dreptate, Dan Petrescu „este de rahat”. Chiar nu îmi place ce joacă. Dar nu mă interesează asta. Nici cine antrenează, nici cine pune banul jos, nici cine joacă. Mă interesează clubul, echipa, familia. You Will Never Walk Alone. Prin alte părți, aici ești părăsit la prima adiere de vânt. Nu există loialitate, bun simț, civilizație. Doar ranchiună, orgolii și impresii de antrenori de geniu, dar care se împiedică de scris.

Hai că vine meciul cu FCSB. Domnu’ Dan, mai jucăm și noi ceva? Adică, unii lustruiesc băncile de rezerve și scaunele de la stadion, se termină campionatul și tot nu îi vedem jucând. Nu dau cu parul, întreb doar. Lasă-i „șefu” să joace ce știu, și așa e cam gata, dar măcar să vedem ce poate juca echipa asta încropită peste noapte. Lasă-i domnule să fugă, să zburde pe benzi, să facă învăluiri, să vedem centrări, construcții, șuturi, goluri din foarfecă și alte minuni. Măcar așa, să ne bucuri și nouă ochișorii pe finalul acesta trist de campionat. Câștigă miticii cu arbitrii, FRF, LPF și mass-media. Ca de fiecare dată. Nu fiți surprinși. Noi suntem un ghimpe, un intrus în sistem, ne pișăm contra vântului. Ca să câștigi contra tuturor, contra sistemului bolnav, trebuie să fii foarte tare pe toate planurile. Aviz pentru campionatul viitor. Ori ești pe poziție, ori mergi la cules de melci.

De jucători nu spun nimic, îi susțin oricât, oricum, oricând. Pe cei care se străduiesc măcar.

Prin urmare, drepturi și obligații. Păi drepturi am văzut că ai mai multe ca Trump, Merkel, Putin. Ba mai multe decât Dragnea. Nu am putea discuta nițel și de obligațiile tale de suporter? Adică de acelea de susținere necondiționată, de prezență la meciuri, de aplauze indiferent de scor, de a cânta în tribună, de a merge îmbrăcat în culorile clubului la meciuri, de a face tot ce poți să ajuți echipa, clubul, familia? Păi să nu discutăm noi de obligația ta de a nu fi suporter de rezultat? De obligația ta de a fi om, de a avea coloană vertebrală, de a judeca singur și corect? De obligația ta de a nu înjura, din principiu, un antrenor sau un jucător? Nu vorbim de a înjura de la primul la ultimul meci. De obligația ta de bun simț de a nu te bucura la insuccese? De obligația ta de a critica constructiv, de a fi decent și pozitiv? A, nu discutăm, stai liniștit.

No, păi dacă nu ești alături de noi când e rău, nu meriți să fii alături de noi când a fi bine. Pricepi?

Apropos, Dane, jucăm și noi ceva? Nu mai chinui lumea, rogu-te-aș! Măcar în astea trei meciuri rămase.

Haide dragă CFR! Indiferent de situație.

Che

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
termeni şi condiţii.

Comentarii (2)