Nici o alta povestire

21 Februarie 2015
Joo Ferenc
Accesări: 2818

Evaluare utilizator: 4 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță inactivă
 

Povestea sinuoasa depanata de destinul clubului CFR este intregita cu capitole noi, ca un roman fluviu in care firele narative converg catre un final pe care doar autorul le cunoaste. Aidoma romanelor  publicate episodic, odinioara, in gazetele de mare tiraj, firul narativ permite publicului si criticilor supozitii despre deznodamantul care in cazul de fata are nuantele secretului deschis.  Publicul si critica de orientare hollywoodiana balanseaza intre Eden si Apocalipsa, distanta dintre ele constand intr-o stire sau un comunicat, telegramele lui Costachel Gudurau fiind sablon pentru presa sportiva de asazisa specialitate. In scenariul criticilor intra desigur si cautarea subtila a vinovatilor, bine imbracata in vesminte fariseice care deplang momentele vitrege survenite. Psihologic, sa devii sarac peste noapte cand aveai Samarkandul la picioare, nu prea da bine la multime, se altereaza iluzii, se spulbera vise... Lloyd Webber si al sau Superstar nu fac altceva decat sa nuanteze relatia multime-ctitor, marii preoti neastepand decat momentul potrivit pentru anihilarea exceptiei. Fricile si bucuriile legate de destinul CFR au cumva un iz pragmatic jamesian, caderea de pe soclu fiind asociata cu disparitia insa mai exista si variante locale: dupa o bufnitura zdravana , iti scuturi clopul, il asezi pe spranceana si mergi mai departe! Reactiile venite in urma ultimelor evenimente intamplate in curtea CFR nu sunt intamplatoare, sunt un fenomen  general care se leaga de fenomenologia exceptiei care este deasupra obiceiurilor impamantenite.

Punctele luate , deocamdata cu acoperire juridica, pot fi cireasa de pe tort daca cei de la Lausanne ne vor da castig de cauza! Punctele care vor fi adunate pentru a ocoli retrogradarea vor fi un nou punct de plecare al unui CFR revenit kharmic intr-o noua viata. Nelinistile , ingrijorarile, spaimele suporterilor sunt cumva o oglinda a propriei existente, simbolul esecului, chiar si temporar, luand proportii hiperbolice dupa bunul obicei consumist al zilelor noastre.

Presa de sport libera, minunata de altfel dar care lipseste cu desavarsire , isi savureaza triumful temporar insa convocarile la audieri si rechizitorii sunt departe de a fi terminate, dosarele asteapta de ani buni verdicte si solutionari. Corifeii presei romanesti isi vor canta in curand partitura in zeghe, zarurile din Las Vegas au fost deja aruncate.

Zvonurile spun ca in ograda din Gruia e mare restructurare, reorganizarea cica a incaput pe maini bune.  Zavoleanu a tras linie , aducand clubul pe fagasul anevoios dar sanatos in care se cunoaste lungimea paturii. Mai raman costumele negre, care  asteapta naftalina aromata pana la noi pretendenti pentru pozitiile manageriale , vacante inca din 2004.

In 2006 , in plin scandal Calciopoli, Alessandro Del Piero spunea : "Eu cred in perenitate! Vom reveni!" Calm , luandu`l pe Camoranesi si Buffon de brat , s-au indepartat cu pas apasat din fata camerelor. Asta inseamna sa crezi in destinul tau, in al echipei pentru care joci! Si nu este singurul exemplu...

O conducere competenta invata din greselile trecutului care n-au fost tocmai putine daca vorbim de curtea CFR. Cei care vor ramane la conducere sa-si aduca aminte ca inafara infuziei de capital exista nenumarate cai de a aduce bani la club, mai putini dar ai dracu de buni in asemenea vremuri. Costumele sobre, de mare doliu, care defilau odinioara in fata tribunelor n-au avut o clipa de a face cu ceea ce inseamna marketing sau comunicare , suporterii platitori  avand mare dreptate  in fata repetatelor acte de incompetenta.

Intorcandu-ma la realitatea prezenta, ceea ce se petrece in Gruia are un scenariu de film bun catre foarte bun: dupa delir si bucuriile salbatice care insotesc triumful a ciocanit la usa suferinta, frustrarea si alienarea! Fara ele , fara umbra care insoteste lumina , Woland i-ar fi dat un sut zdravan in fund lui Bulgakov!

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
termeni şi condiţii.

Comentarii (12)